Aria’s om te Aaien

Korte muzikale intermezzi van klassiek geschoolde zangers voor langdurig zieken, hoogbejaarde mensen met of zonder een geestelijke conditie en mensen die permanent afhankelijk van zorg zijn. Tijdens de zang zal gebruik worden gemaakt van de aanwezigheid van een hond(en) waarmee het luisterende publiek gelijktijdig mag/kan knuffelen of aaien.

Muziek & Honden aaien als combinatie:

Met het project ‘Aria’s om te aaien’ geloven wij in een dubbele kracht om mensen te raken en te bereiken. We zien het aaien van onze honden als een waardevolle toevoeging van onze muzikale intermezzi. Naast de muziek zullen de hondjes de soms onoverbrugbare kloof van de patiënten met gemak weten te ontroeren en bereiken, met als doel om de patiënt een warm geluksmoment te bezorgen of zelfs makkelijker in omgang te worden!

Muziek als medicijn:

Muziek is een andere taal, die herinneringen terugbrengt, kalmeert en emoties voedt of doet opleven. Muziek is vaak de enige taal die overblijft in het wegterende vocabulaire en opent dichtgeslagen personen met balsemende kracht. Muziek is puur en echt, zeker als het ‘live’ en heel dichtbij wordt gezongen. Daarom zingen onze zangers rechtstreeks vanuit het hart, staande, zittende naast de patiënt of al rondlopend, voor grote groepen tot een klein individueel optreden! Connectie maken, mensen op een ander niveau weten te bereiken en raken is onze doelstelling.

Dieren als medicijn:

Florence Nightingale 1860: “A small pet animal is often an excellent companion for the sick and especially for the long chronic disease-cases.”

150 Jaar na de observatie van Florence Nightingale worden dieren meer en meer ingezet in de zorg met therapeutische doeleinden. “Animal Associated Therapy” wordt meer en meer toegepast bij meerdere vormen van geestelijk geïsoleerde patiënten. Het zou bloeddrukverlagend werken, een positief effect hebben om patiënten te kunnen bereiken in hun isolement en probleemgedrag verminderen. De sociale, non-verbale interactie met de honden of de aanraking van hun pels/haar werkt hartveroverend en verzacht de moeilijkst benaderbare mensen.

Doelgroep:

Oudere, eenzame, dementerende of aan Alzheimer lijdende mensen die door hun medische of geestelijke gesteldheid niet meer in staat zijn om naar culturele voorstellingen te gaan. Door met name deze gestelde aandoeningen raken mensen vroeger of later in een isolement, waarin ze moeilijk te benaderen of te bereiken zijn.

Duur van optredens:

Omdat de ‘spanningsboog’ van de patiënten in vele gevallen veel korter is geloven wij in kortstondige optredens. In overleg met de medische leiding delen we graag binnen een tijdsbestek van enkele uren een aantal korte optredens in, waarbij we ook mobiel en op meerdere plaatsen kunnen optreden zodat ook immobiele patiënten bezocht kunnen worden.

Repertoire:

Ons repertoire is in de eerste plaats zeer herkenbaar en varieert van wereldberoemde operafragmenten tot licht klassieke liederen, maar vooral ook bekende Nederlandstalige liederen, oudHollandse liedjes en specifiek gericht repertoire zoals geestelijk werk.

Jet Lena Evelyne Mylou Junior

Informatie: myloumazali@gmail.com